Lemmikki vai perheenjäsen?

on

Välillä olen ihan pakahtua onnesta katsellessani meidän Saraa.
Kuten viikonloppuna, kun röllötimme (mieheni on viime aikoina viljellyt kyseistä sanaa paljon) eli makoilimme pitkään sängyssä koko perhe. Sarakin oli saanut luvan tulla viereemme ja siinä hän kuorsasi välissämme niin onnellisen ja tyytyväisen näköisenä. Aina joskus pohdin, että onkohan se onnellinen meidän kanssa ja noina yhteisinä perheen hetkinä koen niin suurta mielihyvää siitä kuinka onnelliselta Sara näyttää.

Yhtenä päivänä Saran kanssa ulkoillessani eräs mies pysähtyi ihastelemaan kuinka kaunis, hyväkäytöksinen ja viisas koira minulla on. Siinä minä äitinä sitten ylpeänä esittelin omaa silmäterääni. Hyväkäytöksisyys ei ihan aina tule kovin vahvasti esille, mutta jätin sen kuitenkin sanomatta. Tunsin sillä hetkellä oloni niin kovin onnistuneeksi koiran kasvattajana, etten halunnut pilata sitä iloa.

Tosiasiassa olemme ehkä tehneet sen perustyön koiran koulutuksessa, mutta suurilta osin luulen sen oppineen itse seuraamalla meidän arkea ja tapojamme. Välillä oikein hämmästelen kuinka paljon se tuntuu ymmärtävän asioita ja tietävän meidän arkisia rutiineitamme. Jos joku sanoo, ettei koira pysty sellaiseen, väitän suuresti vastaan.
Muistan kuinka koiraa hankkiessa ajattelimme, että kasvatamme sen hyvin tarkasti oikein hyväkäytöksiseksi koiraksi. Onhan Sara hyväkäytöksinen, mutta nooh… Ehkä pientä lipsuntaa on joissain asioissa ollut. Toisaalta onko koiran omistamisessa tärkeintä, että koira tekee ihan aina juuri niinkuin me haluamme. Tiedän, ettei koiraa saisi liikaa inhimillistää, mutta entä sitten vaikka silloin tällöin kiusaus varastaa joulupipari pöydältä kasvaa liian suureksi? Miksi meillä ihmisillä olisi vain oikeus sellaiseen lipsuntaan…?

Koiran täytyy antaa olla koira ja ihminen on koiran omistajana vastuussa koirastaan ja sen käytöksestä.
Mutta luulen sekä Saran että meidän olevan hyvin onnellisia siitä, että hän on meille tärkeä ja rakastettu perheenjäsen eikä vain pelkkä lemmikki.

Myös silloin, kun äidin kahvikupin vierestä on varastettu joulupipari…

 

dsc_0287nelioleimadsc_0259leimadsc_0292mvleima

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s